Storbritannien

Storbritannien är för många ett stort matland och kanske är det på grund av att de har många kockar som syns och tar mycket plats. Gordon Ramsey har producerat otaliga tv-program och blivit känd både för sin matlagning och sitt heta temperament. Jamie Oliver är en annan britt som ofta synts på tv och lanserat en rad olika produkter som finns att köpa i Sverige. Därför är det kanske inte så konstigt att Storbritannien även finns representerade ett flertal gånger på listan över världens bästa restauranger.

The Fat Duck ligger i staden Bray i England och drivs av Heston Blumenthal som är en riktig kändiskock i hemlandet. Han har haft otaliga tv-program där han till exempel lagar mat i samband med jul. Hans restaurang “The Fat Duck” ligger i en historisk gammal byggnad som tidigare var en pub. Den öppnade 1995 och var i början fokuserad på klassisk fransk mat. Nu är det en helt annan upplevelse och Heston är känd för att jobba mycket med illusioner. Vad som ser ut som ett helt vanligt fruktfat kan i själva verket vara gjort av kött eller kyckling. Dessutom är restaurangen den som snabbast lyckats få tre Michelinstjärnor i Storbritannien. Allt har dock inte varit frid och fröjd, under 2009 drabbades restaurangen av en stor skandal när cirka 500 av gästerna blev sjuka i samband med besöket.

Restaurangen lyckades dock repa sig från den negativa publiciteten och benämns ofta som en av de absolut bästa i landet. Den är fortfarande aktiv idag och vill du själv äta där måste du boka bord långt i förväg. Annars kan du nöja dig med att titta på en av alla de program som Heston själv medverkar i där han visar hur otroligt duktig han är på att laga mat.

Den andra britten som lyckats ta sig in på listan är självaste Gordon Ramsey, dock har han aldrig vunnit utan har en andraplats som bäst. Hans restaurang med samma namn som han själv har dessutom fått tre Michelinstjärnor. Den är belägen i centrala London och har du möjlighet att besöka den bör du absolut göra det. Precis som med alla dessa restauranger är det bokning som gäller. Den beskrivs ofta som näst bäst i landet efter just The Fat Duck.