Gå på restaurang med husdjur

Får man ta hunden med sig in på restaurangen? Just det var inte den fråga en känd skånsk trubadur ställde sig. Men det är däremot något många djurägare undrar över.

Vad säger lagen?

Om vi tittar på hur svensk lag är utformad så är det enkla svaret ja. Det är tillåtet att ha med husdjur på restauranger, men dock inte in i utrymmen där det lagas eller förvaras mat. Rent formellt är det alltså fritt fram att ta med husdjuren när du går ut och äter. Men så enkelt är det ändå inte.

Restaurangägaren sätter egna regler

Det är nämligen så att det inte finns något i lagen som tvingar en krögare att acceptera husdjur. Vår erfarenhet är att det är ovanligare att det i praktiken är tillåtet med husdjur än att det är det. De flesta tar hänsyn till allergiker och de som är hundrädda och vill därför undvika det besvär som kan uppstå när det finns djur inne på en restaurang.

Vissa restauranger har egna utrymmen för husdjur där det finns djurgrindar för att de inte ska rymma. Det här är vanligast på restauranger med stora uteytor. Att hitta ett ställe som har sådana djurgrindar i centrala Stockholm där marken är dyr kan vara svårt. Men om du till exempel bor eller semestrar på Gotland eller Öland är det inte omöjligt att hitta.

Hur tar jag reda på om en restaurang accepterar husdjur?

Det enklaste sättet att ta reda på om det är okej att ta med din pälskling ut och äta är att kolla restaurangens hemsida. De som är djurvänliga brukar ange det. Om du inte hittar informationen rekommenderar vi att du ringer och frågar innan du bokar. Ta aldrig för givet att det är okej att ta med ditt djur på en restaurang. Risken är stor att du kommer bli avvisad vid dörren och få gå hem hungrig.

Vett och etikett

Även om en restaurang välkomnar även icke-mänskliga besökare är du som ägare inte fri från ansvar. Precis som föräldrar förväntas hålla koll på sina barn förväntas du se till att din hund eller vad du nu har för djur inte ställer till besvär för andra gäster. Om någon är hundrädd eller allergisk är det anständigaste att du accepterar att flytta på dig även om det innebär en sämre plats än du hade från början.

Se också till att du har med dig något att äta till djuret, samt en möjlighet för det att dricka. Tänk på att det kommer lukta mycket gott inne på restaurangen så det är elakt mot ditt djur om du inte ser till att ha något åt honom eller henne också. Det finns vanligtvis inte djurmat på menyn, och det kan bli väl dyrt att köpa en portion råbiff åt din katt.