Spanien

En sak är säker och det är att Spanien är en riktig gigant när det kommer till att producera fantastisk mat och restauranger. Detta märks också på prisutdelningen då spanska restauranger varit på toppen hela 7 gånger. Dessutom hamnade den allra första pokalen i just Spanien. Här berättar vi mer om detta.

El Bulli var en spansk restaurang belägen i en stad som heter Roses i Katalonien, Spanien. Den hade tre Michelinstjärnor och är den mest framgångsrika restaurangen, om man ser till priset världens bästa restaurang. Den har vunnit inte mindre än fem gånger innan den lades ner. Lägg där till att de lyckades kamma hem fyra andra- och fjärdeplaceringar innan nedläggningen 2011. Han som drev restaurangen heter Ferran Adrià och är en välkänd kock både i hemlandet och utanför.

El Bulli hade en fantastisk utsikt över vattnet och var associerad med det som kallas för molekylär gastronomi. Oftast ser det mer ut som ett laboratorium istället för ett kök när dessa kockar är i farten. Tyvärr gick restaurangen väldigt dåligt ekonomiskt och var tvungen att lägga ner under 2011. Istället öppnades ett kreativt center 2014, vilket fortfarande är verksamt än idag.

Som tur är fanns det en annan restaurang som var redo att ta över stafettpinnen och den heter El Celler de Can Roca. Även denna restaurang är belägen i Katalonien, närmare bestämt Girona, och drivs av tre bröder. De har tagit hem topputmärkelsen två gånger under 2013 och 2015 som bäst. Restaurangen öppnade redan 1986 så här har vi några som har varit med länge i branschen. Dessutom har de även kammat hem tre Michelinstjärnor vilket som bekant är det bästa som går att få.

Maten som serveras på restaurangen är klassiskt katalansk men med en modern tvist. De flesta beskriver restaurangen som väldigt kreativ med rätter som serveras på bonsaiträd eller byggs runt en parfym. De har även en vinkällare med cirka 60 000 vinflaskor, inte dåligt det. De tre bröderna och deras restaurang fick internationell uppmärksamhet på riktigt när de deltog i programmet MasterChef: The Professionals 2011. De gick och vann tävlingen, vilket ledde till att de fick ännu mer uppmärksamhet.

De är kända för att använda lokala ingredienser från Katalonien. Detta tillsammans med molekylär gastronomi och häpnadsväckande presentationer har gjort att de satt sitt namn på restaurangkartan. Idag reser folk över hela världen för att äta på just deras restaurang.