Pris för världens bästa restaurang

Visste du att det faktiskt finns en tävling som utser världens bästa restaurang? Detta pris delas ut årligen och är mycket prestigefyllt i restaurangvärlden. Det är faktiskt vår nordiska granne Danmark som utmärker sig med flera vinster och topplaceringar. Kanske har du redan hört talas om restaurangen Noma som ligger i Köpenhamn? Om inte kan du läsa mer om denna här hos oss. Men först ska vi ge dig en introduktion till priset.

Detta är ett ganska nytt pris som började delas ut år 2002. Från början var det tänkt som en engångsföreteelse av tidningen Restaurant men intresset var så stort att det snart blev en årlig ceremoni. Priset röstas fram av 26 olika paneler som alla har stor erfarenhet inom restaurangbranschen. Det finns ingen lista på nominerade utan alla får välja fritt. Panelerna är uppdelade efter region och totalt väljer de ut 10 restauranger. Man får högst välja sex stycken från sin egen region, de andra måste ligga i övriga delar av världen.

Denna gala använder sig inte av samma röstsystem som när till exempel Michelinstjärnor ska delas ut. Därför är det vanligt att restauranger som du kanske inte hade förväntat dig tar en topplacering på denna lista. Det är också en av anledningarna till att galan fått en del kritik, speciellt från stora tidningar som The Guardian. De kallar tävlingen för oseriös och uppgjord, alltså att röstningen är riggad. Den har också fått kritik för bristen på kvinnliga kockar i toppen.