Kök och toaletter på restauranger

Om man ska starta upp en restaurang behöver man ha ett bra kök där maten kan lagas till. Det bör vara inrett på ett praktiskt sätt som tillåter att maten lagas snabbt och effektivt. Men det är inte bara köket som bör vara bra inrett. Man måste också tänka på restaurangens övriga inredning, till exempel i matsalen samt på toaletterna.

Kök- och toalettinredning på restaurang

Med badrumsrinredning och diskmedelspumpar från Tapwell får restaurangen ett stilrent och klassiskt intryck. Dessutom är detaljerna hållbara och enkla att hålla rena, vilket är ett krav inom restaurangvärlden. När det gäller restaurangköket kan det vara klokt att välja detaljer som tål hög värme samt starkare rengöringsmedel. Det är lätt hänt att man ställer en varm gryta ifrån sig. Köket behöver också rengöras ordentligt för att inte bakterier och annat ska finnas kvar på bänkar och annan inredning. Då används ofta starkare kemikalier.

Krav på toalett

I många kommuner ställs det krav på att restauranger ska erbjuda toalett till sina gäster. Det spelar ingen roll om gästerna sitter och äter eller om det bara är så kallad stående servering där gästerna inte har några sittplatser. En gästtoalett är ofta mycket uppskattad. Den behöver inte vara stor, så länge gästerna har möjlighet att göra sina behov. Även personalen på restaurangen kan behöva en toalett. Det är en fördel om den är avskild från gästernas toalett. På så sätt kan den ofta hållas lite renare och fräschare.

Viktigt med hygienen

Det är viktigt att man håller koll på både sin egen hygien och på livsmedelshygienen när man arbetar på en restaurang. Om man är sjuk bör man till exempel inte gå och jobba och man bör låta bli att peta sig själv i ansiktet, håret eller liknande under tiden man arbetar. Det är dock inte bara i köket man behöver se till att upprätthålla en bra hygien. Det är också viktigt att se till att toaletterna hålls rena. Det är nämligen ofta där smittor kan spridas. När det gäller städning av toaletten bör det absolut inte göras under tiden man har sina matlagningskläder på sig, eller under tiden man lagar mat. En stor fördel är om det finns separat personal som städar toaletter och kök.

Hur mycket pengar ska investeras i inredningen?

När det gäller inredning på restaurangens toaletter och i köket kanske det inte är så att man vill investera för mycket pengar på den. Det är dock klokt att välja inredning som är praktisk och enkel att hålla ren. Man måste också tänka på att saker som blandare, kranar med mera ska tåla den belastning som blir i en restaurang. Särskilt i köket kan inredningen utsättas för en hel del slitage under matlagningen.