Frankrike

Frankrike är för många synonymt med god mat, lummiga vingårdar och otroliga kulinariska upplevelser. Fransk mat finns inte bara i Frankrike utan imiteras över hela världen. Därför är det kanske inte heller så konstigt att de flera gånger tagit plats på listan över världens bästa restauranger. Faktum är att de i skrivande stund innehar förstaplatsen från 2019 tack vare restaurangen Mirazur. En restaurang som bjuder på en helt fantastisk upplevelse.

Mirazur är beläget i franska staden Menton på franska rivieran. Bara utsikten och det kristallblå havet är skäl nog till att besöka denna fantastiska restaurang. För tillfället har restaurangen tre Michelinstjärnor, vilket är det bästa som går att få. Detta plus att de år 2019 toppade listan över världens bästa restauranger.

Chefkocken på Mirazur heter Mauro Colagreco, och han var bara 29 år när han öppnade restaurangen. Det dröjde bara 1 år innan han fick sin första stjärna, vilket säger mycket om hans kapacitet. När han 2019 fick sin tredje stjärna var han den första utlandsfödda kocken i Frankrike som lyckades med denna bedrift.

Det tog ett tag innan Colagreco och Mirazur verkligen uppmärksammades i tävlingen för världens bästa restauranger. Första gången som de tog plats på listan var under 2009 och då slutade det med en 35:e plats. När de fick sin andra Michelinstjärna 2014 lyckades de också klättra i placering och hamnade precis utanför topp 10 på en elfteplats. 2016 var första gången de tog sig upp på topp 10 när de slutade 6:a och 2018 blev det en mycket hedrande tredjeplats. År 2019 blev året som de äntligen knep förstaplatsen och alltså korades till världens bästa restaurang.

Mirazur var inte den första franska restaurang som tog sig in på listan utan det var kocken Pierre Gagnaire och hans restaurang med samma namn. De lyckades aldrig kamma hem förstapriset utan fick nöja sig med en tredjeplats, tre gånger på raken. Gagnaire själv föddes i Paris och har vunnit pris som världens bästa kock. Han är en ikon inom det som kallas för fusion, alltså innovativ matlagning. I Gagnaires fall betyder det att han tar klassiska franska rätter och gör om dem med nya smaker och texturer. Under sin karriär har han vunnit flera Michelinstjärnor och är otroligt ansedd i branschen. Trots att det var ett tag sedan hans restauranger var med på toppen av listan, lever de kvar och du kan besöka någon av dem, bland annat i Paris.

Gagnaire är inte bara aktiv på hemmaplan i Frankrike, han är också delaktig i restaurangen Sketch i London. Dessutom bestämde han sig under 2009 för att öppna en restaurang i prestigefyllda Mandarin Hotell i Las Vegas, och detta med bravur.