Välj rätt dryck

Både som gäst och som restaurangpersonal kan det vara svårt att veta vilken dryck som passar bäst till vilken mat. Därför har vi i det här inlägget valt att fokusera på vilka drycker och vilken sorts mat som passar bra därtill.

Vitt vin

I de allra flesta menyer på restauranger finns det olika vita viner att välja bland. Vitt vin funkar bra till flera olika sorters maträtter. Den sortens mat som funkar allra bäst att kombinera till vitt vin är till exempel kyckling, fisk, skaldjur och charkuterier. Om du är osäker på vilket av de vita vinerna du ska välja kan du alltid rådfråga personalen.

Rött vin

Precis som med vitt vin så finns det även en hel del olika sorters rött vin att välja bland. Rött vin smakar bättre i kombination med en annan typ av mat. Den sortens mat som fungerar bäst med rött vin är till exempel rött kött, pizza, pasta, ost och choklad. Glöm inte bort att rådfråga personalen om du är osäker på vilket av de röda vinerna du ska välja till din maträtt.

Mousserande vin

Ett annat sorts vin är det mousserande vinet. Det finns flera variationer på mousserande viner. Ett exempel på ett mousserande vin är prosecco som är särskilt populärt i Sverige. Andra variationer på mousserande vin är champagne och cava. I folkmun brukar mousserande vin kallas för bubbel. Den sortens mat som passar allra bäst till bubbel är salt mat, fisk och skaldjur. Det är också vanligt att man serverar bubbel när man äter snacks.

Öl

En annan populär dryck att dricka till mat är öl. Det finns många variationer på öl som har olika egenskaper. Några exempel på maträtter som passar bra i kombination med öl är fisk, kyckling, pizza och korv.

Cider

Om du är en person som föredrar cider så finns det olika smaker på cider som passar bra till olika sorters maträtter. Några exempel på mat som passar bra i kombination med cider är skaldjur, fisk, kyckling och grönsaker.

Läsk

Om du inte vill dricka alkohol men ändå vill ha något gott att dricka till maten är läsk ett bra alternativ. Det finns en hel del olika sorters läsk att välja bland som smakar olika och passar därför bra till olika sorters maträtter. De flesta läskedrycker passar bra till de flesta maträtterna.

Mjölk

Det är kanske mer vanligt att barn dricker mjölk till all sorts mat. Men även för de vuxna kan mjölk vara gott att dricka till maten. Till exempel pannkakor eller gröt. Mjölk kan hjälpa till att underlätta om du äter en väldigt stark mat. Till exempel en stark chili.

Vatten

Sist men inte minst så har vi lovets dryck: vatten. Du ska alltid se till att dina gäster har tillgång till vatten eftersom alkohol och koffein torkar ur kroppen. Vatten är den dryck som släcker törsten bäst. Dessutom funkar vatten till all sorts mat.