Tips på rätter med ströbröd på restaurangmenyn

Som restaurangägare måste du ständigt komma på nya rätter att servera. Ibland tryter idéerna när det kommer till menyn. Då kan det vara en bra idé att välja en ingrediens och skapa olika maträtter utifrån den. Här kan du läsa mer om hur du kan skapa många goda maträtter med ströbröd.

Friterad mat

Ströbröd är en nyckelingrediens i klassisk svensk husmanskost, men det går lika bra att använda det i maträtter som tempura, friterad kyckling, kung pao tofu och andra friterade maträtter. Friterad mat är krispig och väldigt god. Nästan alla gillar smaken av friterad mat, vilket gör den till ett mycket bra val på restaurangmenyn.

För att lyckas med friteringen är det viktigt att du har ett gott ströbröd som ger extra krispighet till maträtten. Wasa ströbröd är ett knaprigt och gott ströbröd som är tillverkat av färskt, nygräddat knäckebröd. Det innehåller näringsrika ingredienser som vetemjöl, fullkornsrågmjöl, rapsolja, jäst, socker, vallmofrö, salt, rågmjöl och mältat korn. Du kan exempelvis använda det för att panera och fritera kyckling, räkor, grönsaker, tofu, halloumi, mozzarella, potatis och mycket mer.

Det finns många fördelar med att servera mat som är friterad i gott ströbröd. Framför allt är det knaprigt och väldigt gott. Den knapriga konsistensen ger en riktig restaurangkänsla och passar därför utmärkt på menyn. Ytterligare en fördel är att friterad mat passar mycket bra till många olika viner, inklusive populär prosecco och andra mousserande viner. Fettet från friteringen och det krispiga skalet balanseras av vinets höga fruktsyra och bubblor.

Stekt och panerad mat

Att driva en restaurang och sätta ihop en meny är lättare sagt än gjort. Det är viktigt att alla gäster hittar något som de gillar på menyn. Genom att inkludera maträtter som känns nytänkande och spännande, men samtidigt även ha några klassiska maträtter, ökar du chansen att tillfredsställa alla smaklökar. Bjud på något beprövat och omtyckt, exempelvis svensk husmanskost. Även till husmanskost kan du använda ett gott ströbröd för att framhäva smakerna och skapa en fyllig och krispig konsistens. I de klassiska köttbullarna kan du blanda lite ströbröd med grädde och mjölk och låta svälla cirka 10 minuter innan du rör ner blandningen i färsen. Det ger en rikare och bättre konsistens. Du kan även panera dem i ströbröd om du vill bjuda på riktigt lyxiga köttbullar. Andra favoriter som kan tillagas i ströbröd är panerad fisk, panerad tofu, potatisgratäng, Janssons frestelse, hasselbackspotatis och mycket mer.

Efterrätter

Glöm inte bort efterrätterna på menyn! Många restaurangägare fastnar i gamla hjulspår och glömmer bort att ändra efterrätterna när de uppdaterar menyn. Att servera samma efterrätter hela tiden kommer få gästerna att tröttna. Varför inte variera efterrätterna efter säsong? På hösten kan du servera en god äppelkaka gjord på höstäpplen. Rör i ett gott ströbröd i pajdegen för en extra knaprig äppelkaka. Andra efterrätter som du kan tillaga med ströbröd är apfelstrudel, prinsesstårta och olika sorters pajer med nötter, bär och frukt. Om du vill ta ut svängarna lite kan du servera friterad camembert med hjortron till efterrätt.